20 юни 2011 г.

Южнородопските български говори в Ксантийско и Гюмюрджинско

Новата книга на Георги Митринов - "Южнородопските български говори в Ксантийско и Гюмюрджинско" - беше издадена тази година с помощта на "Фондация ВМРО". 

Казваме, че книгата е нова в смисъл, че сега за първи път става публична. Истината обаче е, че тя беше написана преди няколко години, но поради липса на финансиране едва сега вижда бял свят. Все пак, тя продължава да е актуална. 

Трудът на Митринов е ценен източник на знания за всички изследователи, изкушени от Родопите и от съдбата на българоезичните мюсюлмани в Северна Гърция. 

Книгата изпълнява едновременно две функции: първо, тя е критика на т.нар. "Помашко-гръцки речник" на Петрос Теохаридис от Ксанти, издаден през 1996г. Второ, тя е задълбочен анализ на данните за говора на българоезичните мюсюлмани в Беломорска Тракия, представени от Теохаридис. 

За разлика от Теохаридис, който е елиноезичен и не разбира логиката, съотношенията и тенденциите в славянските езици, включително българския (и особено българския!), и затова лесно изфабрикува нов "помацки" език, Митринов работи сериозно, научно и аналитично. Той показва мястото на южнородопските говори в цялостната система на родопските български говори, говорени и от мюсюлмани, и от християни, показва и тяхната естествена и неразривна лингвистична, логическа и териториална свързаност. Така с изцяло езиковедски аргументи, авторът оборва фантазиите за съществуването на самостоятелен "помашки език" от славянското езиково семейство. Да не забравяме също, че Митринов по произход е родопчанин, закърмен е с родопските диалекти, за разлика от Теохаридис говори съвършено няколко родопски говора и в детайли познава приликите и отликите между отделните родопски наречия.

Всъщност, като казва, че изследването "Южнородопските български говори в Ксантийско и Гюмюрджинско" е критика на речника на Теохаридис, Митринов не критикува нито личността, нито труда на гръцкия изследовател, събрал хиляди диалектни български думи. Критиката е върху интерпретацията на Теохаридис, която е ненаучна и в този смисъл - опасна, защото спокойно може (както се и прави) да се използва за политически цели. Зад фирмата "помашки език" се крие идеята за "помашки етнос", а това е директен опит за разделение на българския етнос и на българската нация. 

----------------------------------------------------------------

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    Бих искал да попитам от къде мога да закупя книгата? Никъде не я намерих да се продава в интернет.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване